Jesteś smakoszem yerba mate?
Herbata i kawa są znane na całym świecie. Ceni się je nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za mnóstwo innych właściwości. Zazwyczaj posiadamy swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbata była znana w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Historia głosi, że chiński cesarz Shen Nong pił ją po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z gorącą wodą wpadły przez przypadek przyniesione przez wiatr liście herbaty. Gdy herbata zdobyła popularność w Chinach, jej uprawa rozprzestrzeniła się na całą Azję.
Plantacje herbaty są zakładane na wysokości 1000 m n.p.m. w miejscach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat. Jedna roślina może dawać plon nawet 20 lat. Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi, herbata zawiera składniki, które które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty poprawia zdolności pamięciowe, ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) należą do grupy polifenoli. Posiadają Mają one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, wpływają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy zmniejszając świąd i pieczenie. Wykazują skuteczność w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie jest uzależniona od jej rodzaju. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie.Podczas fermentacji listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu miłośników zdobyła także herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii. Jej orzeźwiający i nieco cierpki smak uzyskuje się tylko poprzez suszenie. Nie poddaje się jej procesowi fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Napar z białej herbaty ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest wysoko ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty zawierał wszystkie dobroczynne związki należy ją parzyć przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest bardzo ważny, ponieważ daje możliwość uzyskania napoju o różnorodnych właściwościach. Jeśli będziemy parzyć herbatę krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę wykazuje działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii. Kolebką kawy jest Etiopia, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo sprzedawano ją w aptekach, gdyż uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec to wiecznie zielony krzew, rosnący głównie w Afryce. Kawę pozyskuje się z ziaren kawowca, które najpierw się pali, a następnie mieli. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności. Wciąż prowadzone są badania naukowe, mające określić jej właściwości. Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowa poprawa pamięci krótkotrwałej oraz podniesienie IQ. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, wpływa pozytywnie na trawienie i krążenie. Wspomaga metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z zawartością kofeiny. Zbyt duża ilość kawy powoduje rozdrażnienie i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka nie jest szkodliwa dla organizmu.
Wspaniałą alternatywą dla kawy i herbaty jest yerba mate. Napój ten jest przyrządzany z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim swoim występowaniem obejmuje niewielki obszar na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Jest tam uprawiane i eksportowane na cały świat. Ważne jest, aby zapamiętać, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest całkiem inny niż napojów znanych nam na co dzień. Do naczynia wsypuje się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu zwaną bombilla. Jedną porcję zaparza się nawet 7 razy. Yerba mate jest niezwykle gorzka w smaku, a zwłaszcza porcja zaparzana pierwszy raz. Do jej charakterystycznego smaku trzeba się przyzwyczaić. Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale oczyszcza organizm, stabilizuje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, poprawia przemianę materii, wygładza skórę oraz zwiększa odporność. Zawiera mnóstwo dobroczynnych związków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Nieczęsto się zdarza, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Nie ważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, problemem jest dostać produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji. Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje również różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających entuzjastów.